Het kerkenbeleidsplan: Quo vadis?

Op 1 februari 2019, over deze onderwerpen: Gemeenteraad, Kerkenbeleidsplan

De N-VA stelt zich ernstige vragen bij de uitvoering van het kerkenbeleidsplan naar aanleiding de talrijke agendapunten op de gemeenteraad van 31 januari 2019 met betrekking tot de jaarrekeningen, budgetten en budgetwijzigingen van de kerkfabriek. Fractieleidster Allessia Claes informeerde dan ook uitdrukkelijk naar de stand van zaken en verdere planning voor de neven en/of herbestemming van de talrijke kerken op ons grondgebied. “Een broodnodige evolutie die een enorme ondersteuning kan bieden aan het verenigingsleven in Scherpenheuvel-Zichem” is Allessia Claes duidelijk “spijtig genoeg merken we na anderhalf jaar amper vooruitgang”.

Op  29 juni 2017 werd door de gemeenteraad van Scherpenheuvel-Zichem het kerkenbeleidsplan goedgekeurd zoals dat werd opgemaakt door het centraal kerkbestuur. Ondertussen zijn er 19 maanden verstreken, meer dan anderhalf jaar, en bestaat er nog steeds geen duidelijkheid omtrent de neven- en/of herbestemming van de vijf geselecteerde kerken op ons grondgebied. Uit het enige voortgangsverslag daterend van juli 2018 leert de N-VA dat enkele losse denkoefeningen over een mogelijke invulling  werden gehouden zonder concreet te worden.

Ieder jaar opnieuw neemt de gemeenteraad van onze stad kennis van de talrijke budgetten die naar de kerkfabrieken vloeien. De N-VA is van mening dat er dringend werk moet gemaakt worden van dit zogenaamde kerkenbeleidsplan waarbij de kerkgebouwen meer ten dienste komen van de bevolking en een ondersteunende rol op zich kunnen nemen voor het verenigingsleven in Scherpenheuvel-Zichem. Een kerk moet in 2019 meer kunnen zijn dan een plek voor liturgische vieringen.

Allessia Claes is formeel: “Reeds vorig jaar kaartten wij het uitblijven van de her- of nevenbestemming van onze kerkgebouwen aan. Het huidige bestuur moet een meer sturende rol op zich nemen in dit hele verhaal. Dat er jaarlijks vele honderdduizenden euro’s naar de kerkfabrieken vloeien moet op een hedendaagse en realistische manier gecompenseerd worden. We kunnen ook niet blijven investeren in onze 11 kerkgebouwen als we de toekomstplannen niet kennen.”

Bovendien lanceert de Vlaamse overheid een zesde (en laatste oproep) voor de subsidiëring van haalbaarheidsstudies en de begeleiding van de herbestemmingsplannen voor kerken. De deadline  van 15 april 2019 zou een haalbare deadline zijn geweest omdat de N-VA-fractie, in 2018, de burgemeester reeds inlichtte over deze subsidiemogelijkheden. Ondertussen denkt men in Scherpenheuvel-Zichem nog steeds na over de mogelijkheden. Het is duidelijk dat men na anderhalf jaar nog maar weinig vooruitgang geboekt heeft en de noodzaak niet inziet om hier vaart achter te zetten.

De N-VA pleit dan ook voor een doorgedreven overleg tussen het gemeentebestuur en de kerkfabrieken om dit kerkenbeleidsplan te finaliseren. Ook dringt de N-VA er ten stelligste op aan dat het bestuur en de kerkfabrieken werk maken van de subsidieaanvragen en begeleidingstrajecten die de Vlaamse overheid aanbiedt, voor het te laat is.

Voor meer informatie kan u terecht bij Allessia Claes, //Allessia.claes [at] n-va.be">Allessia.claes [at] n-va.be of 0471 97 96 62.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is